Freelance webdesigner die kwaliteit levert.
Website laten maken

Hoeveel kost het om een website te laten maken?

Wil jij een professionele website maar weet je niet wat je moet verwachten qua prijs? Heb je offertes gevraagd aan verschillende bedrijven en liggen de prijzen op die offertes wel héél ver uit elkaar? Ben je de afweging aan het maken tussen zelf een website maken of een website laten maken door een webdesignbedrijf?

In dit artikel geef ik je alle info die je nodig hebt om te weten te komen hoeveel je zal betalen voor een website en wat je kan verwachten binnen verschillende prijssegmenten. Ik zal het hebben over de verschillende factoren die invloed uitoefenen op de prijs van een website.
Picture of Lode Luyckx
Lode Luyckx

Freelance webdesinger

Hoeveel kost een website?

Het is best moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel kost een website gemiddeld?’. Dat is hetzelfde als vragen ‘hoeveel kost een paard gemiddeld?’. Je kan bijvoorbeeld een Shetland Pony kopen voor zo’n €5.000 of een volbloed renpaard vanaf €200.000 tot tientallen miljoenen.

Net zoals bij (race)paarden kan de prijs van een website erg verschillen afhankelijk van de kwaliteit. Het paard rechts op deze foto noemt Fusaichi Pegasus en werd in 2000 geveild voor $70 miljoen.

Voor een bedrijfswebsite ligt de prijs tussen €0 en €100.000. Voor een overheidswebsite liggen de prijzen soms zelfs nog een stuk hoger.

Aan dit antwoord heb je natuurlijk niet zo veel. Daarom zal ik in dit artikel uitleggen welke types websites er zijn en wat de prijs is per type website.

Ook zal ik je uitleggen welke verschillende types aanbieders er zijn op de markt voor websites en hoe ze van elkaar verschillen.

Dit zijn de vaakst voorkomende types van bedrijven die websites aanbieden:

 • Zelfstandige webdesigners die templates gebruiken
 • Zelfstandige webdesigners die websites op maat maken (zoals ik)
 • Webdesignbureau’s met enkele werknemers
 • Grote webbureau’s
 • Bonus: marketingbedrijven die vooral de focus leggen op het maken van advertenties en doelgerichte
  landing pages
  maken. Deze landingspagina’s zijn heel eenvoudig en enkel bedoeld om de contactgegevens van de bezoeker te krijgen
 • Bonus: je kan ook zelf een website maken (ik leg je verder in het artikel uit waar je rekening mee moet houden)

Zelfstandige webdesigner (templates)

Een webdesinger die voor een zeer lage prijs een website voor jouw bedrijf maakt door gebruik te maken van een template of WordPress-thema.

Tarief: €0 – €1.000

Op deze afbeelding zie je een aantal voorbeelden van website templates. Deze zijn populair bij zelfstandige webdesigners die actief zijn in een iets lager prijssegment.

Zelfstandige webdesigner (maatwerk)

Een webdesigner die een website maakt op maat voor jouw bedrijf. Hier is meer tijd voor nodig omdat de webdesigner jouw bedrijf goed zal moeten begrijpen. De website wordt
from scratch
opgebouwd. Ik val als webdesigner binnen deze categorie. Alle websites die door Lode Digitaal worden gemaakt zijn op maat gemaakte websites.

Tarief: €800 – €5.000

Klein webbureau

Dit is een webdesign bedrijf met enkele personeelsleden en een aantal jaar ervaring.

Tarief: €3.500 – €12.000

Groot webbureau

Grotere webbureau’s hebben vaak meer ervaring en verschillende werknemers die elk een duidelijk afgelijnde taak hebben (ontwikkeling, ontwerp, SEO, project management, copywriting, fotografie, marketing, Google Ads, e-mail nieuwsbrieven, …). Dit zijn ook vaak de bedrijven die door overheidsinstanties worden aangesproken om een veel te dure website te maken. Ons belastinggeld moet érgens naartoe gaan hé (:

Tarief: €5.000 – €100.000+

Marketingbedrijven die funnels maken

Dit zijn bedrijven die zich voornamelijk specialiseren in het opzetten van advertentiecampagnes zoals via Google Ads of Meta Ads (Facebook en Instagram). Ze bouwen dan een eenvoudige funnelpagina die de belangrijkste aspecten van het product of de dienst uitlegt en de mogelijkheid geeft om je contactgegevens achter te laten. Dit type pagina’s zijn niet bedoeld om in detail te gaan over het bedrijf en de diensten maar zijn vooral gericht op een zo hoog mogelijke conversiegraad.

Tarief: moeilijk te zeggen omdat het opzetten van de funnel vaak zit inbegrepen in een retainercontract. Dit zijn contracten van €500 – €4.000 per maand (gemiddeld genomen).

Een populaire software om funnels te bouwen is ClickFunnels van Russell Brunson.

Zelf een website maken

Er zijn enorm veel manieren om zélf een website in elkaar te steken. Denk aan all-in-one platformen zoals Wix, Webflow, Framer, 10Web, Weebly, Google Sites en nog veel meer. Deze platformen zijn uitstekend als je een beginnende ondernemer bent en nog geen budget beschikbaar hebt om een website te laten maken.

Houd er wel rekening mee dat de meeste mensen die zulke platformen gebruiken om zelf een website te maken, deze website nooit effectief lanceren. Mensen beginnen vaak vol goede moed aan hun eigen website maar komen dan het ene struikelblok na het andere tegen.

Houd er ook rekening mee dat de gemiddelde Wix-gebruiker niet genoeg kennis heeft over online vindbaarheid om zijn of haar bedrijf écht vindbaar te maken bij potentiële klanten.

Wix en dergelijke zijn dus uitstekend als tijdelijke oplossing maar kunnen je niet echt helpen met groei voor je bedrijf op lange termijn. Als je erin slaagt om een mooie website te maken met Wix zal deze in het beste geval dienen als ‘online visitekaartje’. Daarmee wil ik zeggen dat mensen die jouw bedrijf al kennen, je zullen kunnen terugvinden via het internet.

Wanneer je een website laat maken door een freelancer met kennis van zaken of een webbureau, dan zal deze website je écht helpen om meer klanten aan te trekken. Het is dus niet zomaar een ‘online visitekaartje’ maar een marketingmachine voor jouw bedrijf.

Deze grafiek geeft aan hoeveel websites er wereldwijd online staan met WordPress en voor hoeveel websites Wix gebruikt wordt. Wix is het meest populaire all-in-one platform om websites te maken. WordPress is echter geen all-in-one websiteplatform maar een CMS of content management systeem.

Tarief: €10 tot €200+ per maand (+ verborgen kosten)

Wat zijn de eenmalige kosten van een website?

Wanneer je een website laat maken zal er meestal een eenmalige kost zijn voor het opzetten van de website. Er zal ook een maandelijkse of jaarlijkste kost verbonden zijn aan de website voor onder andere hosting.

De ontwikkelaar van jouw website zal volgende activiteiten uitvoeren voor het maken van de website. Dit is waarvoor je betaalt:

 1. Project management
 2. Uitvoeren van zoekwoordenonderzoek
 3. Brainstormen over de structuur en inhoud van jouw website
 4. Het schrijven van de inhoud
 5. Ontwerpen van een logo (indien nodig)
 6. Foto’s nemen bij je bedrijf (indien nodig)
 7. Ontwerpen van de website
 8. Ontwikkelen van de website
 9. Technische optimalisatie
 10. Testfase
 11. Opzetten van Google Analytics
 12. Optimaliseren van Google My Business-pagina
 13. Opleveren van de website
 14. Training

Dit zijn de taken die worden uitgevoerd tijdens het creëren van een website. Wanneer je door een minder professionele partij je website laat maken, kan het zijn dat bepaalde zaken niet goed worden uitgevoerd of dat ze zelfs worden overgeslagen. Wanneer je door een groot webbureau je website laat maken zal er waarschijnlijk voor elke taak een aparte verantwoordelijke zijn en heb je als klant soms enkel contact met een projectmanager.

Maandelijkse of jaarlijkse terugkerende kosten

Er zijn nog een aantal recurrente kosten verbonden aan het hebben van een website. Zo zal je betalen voor hosting, domeinnaam en onderhoud.

Domeinnaam

De domeinnaam kan je zien als het adres van je website. Als je geen domeinnaam zou hebben, zouden je bezoekers het IP-adres van je site kunnen ingeven, maar dat is natuurlijk niet zo handig. Of je nu beslist om je website te laten maken of zelf te maken, je zal altijd een domeinnaam moeten aankopen.

Voor een domeinnaam betaal je een jaarlijks bedrag van zo’n €12 tot €15. Als je een domeinnaam wil die al door iemand anders is gekocht, zal je met die persoon moeten onderhandelen en kan de prijs oplopen. De domeinnaam ‘cars.com’ werd bijvoorbeeld verkocht voor $872 miljoen.

Hosting

Als je domeinnaam het adres is van je site, dan is de hosting het huis van de website. De hosting zorgt ervoor dat jouw website een plaatsje heeft op het internet. Net zoals bij de domeinnaam is dit een kost die je sowieso zal hebben bij elke website, of je die nu zelf maakt of laat maken.

Voor goedkope hosting betaal je ongeveer €7 per maand. Voor dure hosting betaal je ongeveer €40 per maand. Dit zijn de tarieven die je betaalt als je rechtstreeks bij een hostingbedrijf je hosting aanschaft.

Wanneer je ervoor kiest om de hosting te laten afhandelen door de partij die voor jou je website heeft gemaakt, betaal je iets meer. Daar zit dan meestal wel extra dienstverlening bij.

Onderhoud, aanpassingen en technische support

Als je ondernemer bent wil je je waarschijnlijk kunnen focussen op je eigen activiteiten. Je wil je niet bezig houden met de technische aspecten van je website en het onderhoud. Daarom bieden de meeste webdesignbureau’s een soort onderhoudscontracten aan. Je betaalt dus een vast maandelijks of jaarlijks bedrag aan het bedrijf dat je website ontwikkeld heeft. In dit contract zitten dan meestal een combinatie van deze zaken mee inbegrepen:

 • Hosting
 • Onderhoud
 • Back-ups
 • Aanpassingen aan de inhoud
 • Technische ondersteuning
 • Instellen van nieuwe e-mailadressen

Wanneer je hosting aankoopt bij je websitebedrijf kan je rekenen op een tarief tussen de €20 en €200 per maand.

Hoe komt het dat prijzen zo sterk kunnen verschillen?

Wanneer ik met ondernemers spreek, stellen ze vaak de vraag waarom de prijzen van websites zo sterk kunnen verschillen bij verschillende aanbieders. Dit heeft te maken met een heel aantal verschillende factoren.

Bij grote webdesign bureau’s worden de verschillende taken voor het maken van een website uitgevoerd door verschillende mensen die gespecialiseerd zijn in één bepaalde taak. Je hebt als klant meestal één aanspreekpunt, de project manager. Deze grote bureau’s hebben een groot kantoor nodig. Ze hebben dus te maken met hoge vaste kosten. Dit moeten ze natuurlijk doorrekenen aan de klant.

Wanneer je je website laat maken door zo’n groot bedrijf betaal je ook deels voor de naamsbekendheid van het bedrijf en voor de ervaring van je website te laten maken door een bedrijf met veschillende experts in een chic kantoor.

Bij een kleiner webdesignbedrijf of een freelancer gebeurt alles op een kleinere schaal. Freelancers hebben geen of zeer lage vaste kosten. Dit maakt het voor kleine bedrijven vaak interessant om hun website door een freelancer of zelfstandige webdesigner te laten maken.

Maak je liever je website zelf?

Als je graag zelf een website maakt, kan ik je dat zeker aanbevelen. Zelf las ik in 2011, op de leeftijd van 11 jaar, een boek over zelf websites programmeren en die interesse is uitgegroeid tot mijn bedrijfje Lode Digitaal, waarmee ik me richt op webdesign voor zelfstandigen en kleine ondernemingen.

Een belangrijke disclaimer hierbij is dat het ontwikkelen van een kwalitatieve en overtuigende website best wel veel tijd in beslag kan nemen en dat daarom de meeste websites die worden gemaakt op platformen zoals Wix.com nooit worden gelanceerd.

Wil je het toch wagen, dan wijs ik je graag in de goede richting. Neem een kijkje bij volgende websiteplatformen:

 • Wix (handig platform maar gebrekkig op vlak van vindbaarheid, professionaliteit en aanpasbaarheid)
 • Squarespace (zelf heb ik geen ervaring met dit platform)
 • Framer (een intuïtief platform om websites te maken, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf)
 • 10Web (een websie maken met artificiële intelligentie)
 • Webflow (sterk af te raden voor beginners)
 • WordPress in combinatie met Elementor Pro (sterk af te raden voor beginners)

Conclusie

“Hoeveel kost een website?” is dus een vraag waar geen  eenduidig antwoord op bestaat. Het hangt af van verschillende factoren. Het type bedrijf dat je website maakt speelt mee. Een website gemaakt door een freelancer zal goedkoper zijn dan een website gemaakt door een groot marketingbedrijf met honderden werknemers en verschillende kantoren. Ook het aantal pagina’s, de complexiteit en of het om een maatwerkwebsite gaat spelen mee.

Ik geef je nog eens een overzicht van de verschillende types bedrijven die websites aanbieden en hun tarieven. Nogmaals, dit zijn slechts richtlijnen.

 • Zelfstandige webdesigner die werkt met templates: €0 – €1.000
 • Zelfstandige webdesigner die websites op maat maakt (zoals ik): €800 – €3.500
 • Klein webbureau: €3.500 – €12.000
 • Groot webbureau: €5.000 – €100.000+
 • Marketingbedrijven die funnels maken: funnel is onderdeel van retainercontract dat gemiddeld tussen €500 – €4.000 per maand kost
 • Zelf een website maken: €10 tot €200+ per maand (+ verborgen kosten)

Inhoud

Heb je een vraag die niet in dit artikel beantwoord werd? Neem contact op!

Wil jij een website of webshop laten maken of ben je geïnteresseerd in SEO of adverteren via Google? Vul onderstaand formulier in en ik bezorg je meer informatie. Je kan mij ook contacteren via +32 471 85 45 21 of info@lodedigitaal.be.